PROFESIONÁLNE TECHNIKY FOTOGRAFOVANIA JEDLA
Kód: 21818
Súvisiaci tovar
Podrobný popis
UKÁŽKA Z KURZU
PREHĽAD KAPITOL
1. Úvod
Na začiatok si predstavíme kurz. Je totiž zložený z dvoch častí - teoretickej v ateliéri a následne už v praxi. V zázemí hotela Hilton pre nás pripravuje taliansky šéfkuchár Franco Luisa svoje jedlá, na ktorých si ukážeme profesionálne techniky fotografovania v praxi!
2. Aké parametre má mať fotoaparát na fotenie jedla
Predajca sa vám samozrejme bude snažiť predať ten najdrahší fotoaparát a potom to bude vyzerať, že fotografovanie jedla je vhodné iba pre majiteľov fototechniky v hodnote nového vozidla. Opak je ale pravdou. V tejto kapitole sa dozviete, ako vybrať správny fotoaparát na fotenie jedla.
Postupne sa naučíte
- vybrať fotoaparát
- neutrácať za zbytočnosti, ktoré vám môžu odporučiť v obchode
3. Objektív na fotografovanie jedla
V tejto kapitole vás uvediem do tajomstva správneho objektívu na fotenie jedla. Zistíte, že objektív, ktorý sa dá profesionálne použiť na fotenie zďaleka nemusí byť v hodnote desiatok tisíc - pohodlne sa zmestíte do 5000 Sk a ešte vám zostane na dobrú večeru. Keď však budete poznať obsah tejto kapitoly.
Postupne sa naučíte
- vybrať dostupný objektív, ktorý zvládne profesionálne snímky
4. Štúdiové vybavenie za menej ako 5000 Sk
Keď sa rozprávam s ľuďmi nad ich fotografiami, veľmi často vidím nevhodne zvolený typ svetla. Je to často preto, že techniku im odporučí niekto, kto nemá prax v tejto špecifickej disciplíne. Pokiaľ chcete zasvätené informácie od fotografa, ktorý fotil jedlo pre mischelinskú reštauráciu Alcron, hotely Hilton alebo reštauráciu Next Door Zdeňka Pohlreicha, pozrite sa na túto kapitolu.
Postupne sa naučíte
- vybrať dostupné svetlá na fotografovanie jedla
- ako neznehodnotiť fotografie jedla nevhodne zvoleným osvetlením
5. Tajomstvo 66 percent
Máme vybraný fotoaparát, objektív, osvetlenie a môžeme začať fotiť. V tejto kapitole sa dozviete, že nielen jedlo je pri fotografovaní dôležité. Je nutné zamerať pozornosť aj na jeho okolie. A to je práve tých 66%, ktoré robia z priemernej fotografie snímku do časopisov.
Postupne sa naučíte
- premýšľať o fotografovaní jedla ako profesionál
- ako pracovať s pozadím, aby pracovalo s fotografovaným jedlom
- ako si vyrábať originálne pozadie
6. Ultimátne nastavenie svetla
Keď fotím jedlo pre klientov, všetko nasvietim a pripravím. Kuchár donesie tanier a potom si začne fotiť na mobil. Ukazuje mi fotky a hovorí: "Pane Obor, pozrite koľko má môj mobil megapixelov, ako krásne fotí." Vyťahujem svetlá zo zásuvky a keď si skúša vyfotiť ďalšiu fotku, jedlo vyzerá úplne inak. Kuchár schováva telefón a hovorí, že tu nie je čo fotiť :) Celá fotografia jedla je totiž o správnej intenzite, kvalite, modifikácii a smere svetla.
Postupne sa naučíte
- pracovať so svetlom tak, aby vaše fotky prijali na titulnú stranu magazínu o jedle
- ktoré uhly svietenia sú pre fotenie jedla nebezpečné
7. Nečakané zbrane profesionálne fotografov jedla
Možno máte na pôde, v skrini alebo v komore niečo, vďaka čomu sa vaše snímky posunú zase o kúsok bližšie k profesionálnej kvalite. V tejto kapitole bude profesionálny fotograf hovoriť o spôsobe, ako pracovať s rekvizitami v komerečnej fotografii jedla.
Postupne sa naučíte
- vyhľadať správne rekvizity
- premýšľať o rekvizitách pri fotení jedla ako profesionál
8. Dva základné uhly fotenia jedla
Vybrať správny uhol pri fotení jedla je veľmi zásadné rozhodnutie. Je potrebné poznať obsah tejto kapitoly, aby ste ukázali jedlo čo najchutnejšie.
Postupne sa naučíte
- zvoliť správny uhol fotoaparátu k danému pokrmu
- aké ohniská sú úplne nevhodné pri fotení jedla
9. Tipy šéfkuchára hotela Hilton
Keď sa učím nové veci, snažím sa učiť o tých najlepších. Šéfkuchár hotela Hilton Franco Luise. Predtým pracoval v hoteli Hilton Batumi v Gruzínsku, na ktorého otvorení sa podieľal. Franco má za sebou rozsiahle skúsenosti, ktoré zahŕňajú otvorenie niekoľkých hotelov a vedenie kuchárskych tímov v hoteloch Waldorf Astoria v Jeruzaleme a Hilton Molino Stucky v Benátkach. Okrem takmer štyridsiatich rokov skúseností s vedením bol Franco aj kulinárskym konzultantom pre spoločnosť Electrolux v oddelení výskumu a vývoja kuchynských zariadení. Je tiež autorom niekoľkých kuchárok.
10. Málo známe spôsoby ako rozprávať príbeh
V nasledujúcich kapitolách pre nás Franco pripravil 8 jedál, na ktorých si ukážeme profesionálnu prácu fotogarfa jedla. V prvej kapitole sa dozvieme, ako pomocou drobností rozpráva príbeh.
Postupne sa naučíte
- technika top view, ktorá vám ušetrí veľa času
- profesionálna práca s kompozíciou
11. Jednoduchý trik na mystickú atmosféru
V tejto kapitole sa dozvieme, ako dodať čučoriedkam na fotografii takú čerstvosť, že divák má pocit, že bolo teraz dovezené z lesa. Ukážeme si ako pridať do fotografie dym.
Postupne sa naučíte
- špeciálnu techniku prirodzeného svietenia
- ako spoľahlivo vytvoriť na fotografii dym
12. Utajovaný spôsob fotografovania hamburgerov
Z vlastnej skúsenosti viem, že fotografovanie hamburegerov je jedna z najťažších disciplní. Aj centimetrový rozdiel v uhle kamery môže zdevastovať celú fotografiu. Tiež práca so svetlom je iná. Musíte totiž správne nasvietiť niekoľko rozdielnych druhov jedla: žemľu, mäso a zeleninu.
Postupne sa naučíte
- postup, vďaka ktorému bude vyzerať hamburger úplne skvele
- špeciálnu techniku svietenia tvrdým svetlom
13. Čo by mal každý vedieť o dynamickej fotografii
Fotenie jedla na základnej úrovni už máme zvládnuté a teraz je čas sa pustiť do niečoho náročnejšieho. Pohyb vo fotografiách jedla.
Postupne sa naučíte
- zmraziť pohybujúce sa elementy na fotografiách jedla
- dosiahnuť špičkovú ostrosť zmeraného pohybu pomocou jednoduchého triku
14. Technika osviežujúcich fotografií jedla
Chcete dosiahnuť osviežujúcu fotografiu jedla? Tu sa dozviete postup, ktorý som sa naučil až po niekoľkých rokoch praxe fotografovania jedla.
Postupne sa naučíte
- úplne jednoduchý trik, vďaka ktorému oživíte každú fotografiu letného pokrmu
- profesionálnu techniku nasvietenia sklenených nádob
15. Presný postup fotenia top view
Top view je veľmi obľúbená technika fotografovania jedla. Tu sa dozviete presný postup v kombinácii s kalibráciou farieb. Presná kalibrácia farieb totiž oddeľuje profesionálov od amatérov. Tu sa naučíte postup ako na to!
Postupne sa naučíte:
- techniku nastavenia fotoaparátu na top view
- presnú kalibráciu farieb na fotografii
16. Nečakaný spôsob fotenia v protisvetle
Fotografovanie v protisvetle je asi to najlepšie, čo nás mohlo stretnúť. Keď používam tento postup pri fotení pre klientov, prizerajúci neveriacky krúti hlavou, prečo je svetlo na tak hlúpom mieste. Keď ale vidia výsledok, sú úplne v šoku.
Postupne sa naučíte:
- techniku nastavenia fotoaparátu na top view
- presnú kalibráciu farieb na fotografii
17. Majstrovská technika trblietavosti
Existuje špeciálny modifikátor svetla, ktorý dodá každému jedlu tú zvláštnu trblietavosť. Dlho trvalo, kým som ho našiel. V tejto kapitole sa s vami podelím o tento postup, ktorý používam pri fotení pre klientov.
Postupne sa naučíte:
- používať špeciálnu pomôcku, vďaka ktorej sa bude jedlo trblietať
LEKTOR KURZU
Filip Obr je skúsený fotograf jedla, ktorý pracoval s Romanom Paulusom na fotografiách pre mischelinskú reštauráciu Alcron. Medzi ďalšie spolupráce možno menovať reštauráciu Next Door Zdeňka Polhreicha alebo hotely Hilton. Počas dlhoročnej praxe nazbieral mnoho skúseností, o ktoré sa s vami rád podelí.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.